Tips voor een scheiding met kinderen

Een scheiding is voor je kinderen minstens net zo vervelend als voor jou en je partner. Kinderen hebben er niet voor gekozen, en kunnen soms moeite hebben met de scheiding. Daarom is het belangrijk om altijd te handelen in het belang van je kind. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de scheiding iets minder moeilijk te maken voor je kind. In deze blog geven we je een aantal tips.

Vertellen over de scheiding

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je kind vertelt dat jullie gaan scheiden. Doe dit het liefst met beide ouders en met alle kinderen tegelijk. Benadruk dat de scheiding absoluut niet de schuld van de kinderen is. Ook is het belangrijk om duidelijk te maken dat jullie allebei nog van de kinderen blijven houden en dat de kinderen ook van beide ouders mogen blijven houden. Waarschijnlijk zal je kind een heleboel vragen hebben. Beantwoord deze allemaal rustig totdat alles duidelijk is. Breng bovendien mensen in de omgeving van het kind op de hoogte van de scheiding. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ouders van vriendjes of de leraar op school. Zo kunnen ook zij rekening houden met de scheiding.

Neutraal communiceren

Het is altijd belangrijk om neutraal te blijven communiceren met je ex-partner. Zoek andere momenten om zaken te bespreken dan tijdens het brengen en halen van je kind. Bel elkaar eens of spreek een keer af op een neutrale plek. Zo hoeft je kind niet bij dit overleg te zijn. En stuur je af en toe een mail? Denk er dan goed over na wat je stuurt en probeer dit zo neutraal mogelijk te doen. Zorg ervoor dat je geen geëmotioneerde e-mails stuurt die je kind misschien wel kan lezen als hij of zij de computer aanzet. Mediation kan erbij helpen om neutraal te blijven communiceren met je partner. Een mediator kan je namelijk helpen om geschillen op te lossen op een manier die voor beiden partijen voordelen kan hebben. Zo wordt het makkelijker om na de scheiding nog samen door een deur te kunnen. Voor scheidingsbemiddeling in Roosendaal kun je bijvoorbeeld terecht bij Meesters in Mediation.

Luister actief

Om te weten wat er omgaat in het hoofd van je kind, moet je actief luisteren. Als je kind vertelt over een leuke gebeurtenis bij je ex-partner, reageer dan niet direct oordelend. Probeer geïnteresseerd te zijn en zeker niet verdrietig of negatief te reageren. Zo krijg je kind namelijk het gevoel dat hij of zij hier in de toekomst niet meer over kan praten. Ook kun je praten over gevoelens van je kind, zoals verdriet, angst of boosheid. Je kind mag de andere ouder ook best missen. En praat je kind graag met iemand anders, zoals een opa of oma? Dan mag dat natuurlijk ook.

Stel je kind gerust

Kinderen hebben vaak veel zorgen bij een scheiding. Dit kan bijvoorbeeld angst zijn voor te weinig geld, maar ook een gebrek aan veiligheidsgevoel bij de moeder. Stel je kunt dus gerust over dit soort zaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *