Echtscheiding. Wat van gevolgen heeft het voor mijn bedrijf?

Tijdens een echtscheiding komt er veel op je af. Er zijn veel dingen die geregeld moet worden, zeker wanneer een van de partners een ondernemer is. In dit artikel kijken we naar de rechten van een ondernemer en waar je op moet letten bij de verdeling. Zo zal je er alles aan moeten doen om een kennisachterstand te voorkomen en dien je rekening te houden met het betalen van alimentatie. Lees snel verder wat een echtscheiding nog meer teweeg brengt.

Voorkom een kennisachterstand

Voordat je de echtscheiding officieel maakt is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Zeker wanneer je een ondernemer bent zijn er veel haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Eventueel is het slim om je accountant te vragen naar eventuele financiële gevolgen voor je bedrijf. Een accountant weet hoe je bedrijf ervoor staat en kan een betere inschatting maken wat een echtscheiding met zich teweeg brengt. Daarbij is het geen slecht idee om een fiscalist in te schakelen voor je onderneming. Een accountant kan je alles vertellen over de nummers en geldzaken, maar een fiscalist heeft een beter overzicht van de Nederlandse wet waar je mee te maken hebt. Het is niet verplicht om deskundig advies in te schakelen, maar het wordt wel aangeraden.

Hoe zit het met alimentatie?

Bij een echtscheiding zal degene die het meest verdient een compensatie moeten betalen voor zijn of haar ex-partner en de kinderen. De hoogte van de alimentatie hangt van verschillende factoren af, waaronder de duur van het huwelijk. Wat veel mensen niet weten is dat de waarde van je onderneming ook een bepalende factor is bij het vaststellen van het alimentatiebedrag. Hoe lager de waarde, hoe lager de alimentatie zal uitvallen. Eventueel kan het interessant zijn om de alimentatie in een keer af te kopen. Wanneer je in de problemen komt met je (ex-)partner over de alimentatie, wat helaas veel gebruikt, loopt het bestaansrecht van je onderneming in gevaar. Kijk dus altijd uit wat je doet.  

Valt mijn onderneming in gemeenschap van goederen?

Het antwoord van deze vraag hangt af van hoe je getrouwd bent. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, heeft je partner recht op de helft van de waarde van de onderneming. Ben je met voorwaarden getrouwd dan hangt het allemaal van de gemaakte afspraken af en de naleving ervan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *